Actualidad del Informe

[actualitat]: Comunicat sobre la vulneració del dret a l’alimentació

Comunicat de l’Informe sobre la vulneració del dret a l’alimentació a Espanya davant Nacions Unides

La crisi económica-financera s’ha utilitzat per justificar una sèrie de reformes legislatives i de polítiques d’austeritat que suposen un incompliment de les obligacions d’Espanya en matèria de drets socials en general i del dret a una alimentació adequada en concret.

Per denunciar aquesta situació, Educació per l’Acció Crítica (EdPAC), el Grup d’Investigació en Drets Humans i Sostenibilitat de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, l’Observatori DESC, Entrepobles, Espai Social i de Formació d’Arquitectura (ESFA), VSF Justícia Alimentària Global. Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya, Xarxa Consum Solidari i Associació Salut i Agroecologia (AsiA) van presentar el 14 de juny passat un informe davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides.

L’informe, elaborat a partir de 60 entrevistes a representants institucionals, organitzacions socials i persones afectades per la crisi, recull l’especial impacte de la crisi en el dret a una alimentació adequada.

Des de 2008 s’ha multiplicat per cinc el nombre de persones aturades, arribant al voltant de 6 milions d’aturats a tota Espanya a finals de 2013. La política impulsada per les administracions públicas, no obstant, s’ha traduït en retalladles a l’inversió pública destinada a atendre les necessitats de la població en especial situació de vulnerabilitat, com les prestacions per atur i les prestacions no contributives. Segons dades de la Federación Española de Bancos de Alimentos, Càrites i Creu Roja, almenys tres milions de persones viuen en condicions de pobresa severa i no poden assumir el cost de la cistella de la compra i es veuen obligades a recorrer a menjadors socials i bancs d’aliments.

Cal destacar l’impacte diferencial entre homes i dones que comporta el desmantellament del tercer sector i l’eliminació de subsidis a la dependencia. Les administracions han decidit prescindir d’assumir, gestionar i afrontar la crisi de les cures (inclòs el dret a l’alimentació), relegant la seva responsabilitat a l’àmbit privat i augmentant la càrrega en les llars i especialment en les dones, aquesta responsabilitat.

Tan sols a Catalunya la Creu Roja va ajudar l’any 2012 a 90.000 nens i nenes en risc d’exclusió, un 37% més que en l’any anterior. El risc de pobresa extrema a Catalunya ha augmentat més del doble amb la crisi, d’un 3,5€ al 2006 a un 7,3% al 2011, sent més de dos milions i mig de persones. Aquest increment de la pobresa es degut a un brusc descens de les rendes més baixes. En aquest context cal recordar que les prestacions socials a Catalunya es troben en un moment crític després que van ser retallades a l’estiu de 2011.

A l’agost de 2013 un informe del Síndic de Greuges de Catalunya alertava que prop de 50.000 nens i nenes catalans no poden menjar carn o peix almenys una vegada cada dos dies, o sigui, no mengen proteïnes de manera regular. L’informe assenyalava: “no es pot dir que els nens a Catalunya passin gana però si hem constatat desenes de milers de casos de malnutrició infantil”

La reducció de beques escolars és un punt crític pel que fa a la garantia del dret a una alimentació adequada pels nens i nenes a tot l’estat espanyol. En el cas de Catalunya, per exemple, entre el curs 2013-2014 i el curs 2009-2010 hi ha hagut una reducció de beques que ha deixat fora d’aquesta prestació a 8.460 menors d’edat.

Aquest retrocés en matèria d’alimentació contradiu els compromisos assumits per l’Estat español a través del dret internacional dels drets humans que obliguen a realizar els majors esforços i fins al màxim dels recursos disponibles per implementar polítiques que garantitzin la protecciódel dret a una alimentació adequada, en especial de les persones en situacióde vulnerabilitat.

Per més informació podeu fer clik aquí

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s